Pianofabriken

Hej och välkommen

föreningen 3 september, 2010 Nyheter 1 kommentar till Hej och välkommen
Hej och välkommen

HSB Bostad har presenterat sitt nya byggkoncept HSB Bostad Future.

Byggsättet HSB Bostad Future har syftet att producera bra bostäder billigt. I projekt efter projekt återkommer samma arkitektoniska och tekniska lösningar som samordnats till ett system.

HSB slog två flugor i en smäll; det nya konceptet visades i Pianofabriken vid Telefonplan, en gammal fabriksbyggnad som HSB bygger om till bostäder. En visningslägenhet stod klar och man kunde mingla runt för en titt.

Talare under seminariet var Kristina Alvendal (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, Charlotte Axelsson, vd HSB Stockholm, och Håkan Falk, vd HSB Bostad. Först ut var Kristina Alvendal som talade om Stockholms tillväxt, och att det behövs bostäder. Hon anknöt, med tanke på Pianofabrikens miljö, till att återerövra gamla miljöer, men även att man om hundra år, när man beskådade de byggnader som byggs i dag, ska kunna säga att 2010 var ett spännande byggår.

– Vi behöver sätta fokus på vad vi lämnar efter oss, påminde visionären Kristina Alvendal om.

Efter den mer övergripande introduktionen, hur bostäderna ska passas in i Stockholm, berättade Håkan Falk, vd vid HSB Bostad, om projektet.

– Det handlar om industriellt byggande på plats, sa Håkan Falk.

Idén bygger på att det finns ett tekniskt standardkoncept som återanvänds, samtidigt som husen exteriört kan vara mycket olika. Huden blir på så sätt billigare att bygga. Men detta syns inte på prislappen för konsumenten, i varje fall inte i första taget. Däremot betyder det att HSB kan bygga fler hus.

Framför allt är det byggtekniska lösningar i trapphuset som ska återanvändas. Trapphuset är så att säga hjärtat i huset, exempelvis dras alla installationer igenom där.

Ett nytänk är att kunden i det längsta ska kunna påverka planlösningen i sin nya lägenhet, exempelvis med möjlighet att lägga till eller ta bort innerväggar långt in i projektet.

Ett tredje fokus Håkan Falk stort nämnde är att HSB Bostad Future ska vara klimatsmart. Ambitionen är att minska elanvändningen. Energikälla är som standard tänkt att vara fjärrvärme, men kan även utgöras av exempelvis bergvärme. Ventilationen kommer att ske genom FTX-aggregat. Trapphusen utrustas med LED-belysning och i lägenheterna installeras lågenergilampor.

– I takt med att utvecklingen av LED-tekniken går framåt kommer sådan belysning installeras i hall, kök och badrum, berättar Håkan Falk och tillägger att LED-utvecklingen är blixtsnabb.

HSB Bostad Future har även förberett så att bostadsrättsföreningen kan komplettera med annan energikälla, såsom solceller, solfångare eller vindkraft.

Det första projektet byggt enligt det nya konceptet är bostadsrättsföreningen Sockerkakan. Det blir fem hus om 3-4 våningar med 70 lägenheter i storlekarna 2-5 rum och kök. Sockerkakan planeras byggstarta 2011 och inflyttning blir preliminärt under 2012 och 2013.

Inläggets författare

1 Kommentar

  1. Par 5 september, 2012 at 10:18

    Kul att vi är igång!
    Tack till samarbetskommittén för i söndags och tack alla ni i vår fabrik som kom för att ta en fika och medverka i vidarutvecklingen av vårt unika hus och boende.
    Hörs o ses
    Pär Bergkvist, styrelseledamot

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.